Програми

Нарушения в контрола върху храненето и теглото

      Програмата за рехабилитация при хранителни разстройства на център ИНСАЙТ се провежда в условия на строга конфиденциалност. Тя включва грижа както за физическото здраве на клиентите по време на възстановяването, така и продължителна когнитивно-поведенческа терапия, доказала се като един от най-ефективните и научно обосновани методи при тези състояния.

                                                                   IMAG0442.jpg

Някои въпроси и техните отговори:

 Хранителни проблеми

      Съществуват някои критерии за това дали човек има хранителен проблем. Обикновено се наблюдава промяна на хранителните навици в сравнение с предишни периоди от живота на клиентите и те могат да се характеризират със следното:

  • Значима редукция на приема на храна или на определени храни до такава степен, че калорийния прием е толкова нисък, че на практика човек се подлага на сериозен глад.  
  • Непрекъснати мисли, чувства и представи свързани с фигурата и формата на тялото, телесното тегло и съответно тяхната връзка с храненето.    
  • Срив във физическото здраве поради хранителните проблеми – разстроено храносмилане, стомашни киселини, лесна уморяемост, изтощение, проблеми със съня, нервност и др. 
  • Себе-деструктивни поведения свързани с горните симптоми: преяждане и себепредизвиканео повръщане, употреба на лаксативи и/или неспирни интензивни тренировъчни режими.  

      Статистиката за хранителните разстройства показва, че те са често състояние при млади жени и юноши, като булимия нервоза засяга 2% от младите жени. Анорексия нервоза е с по-малка честота и засяга 3 от всеки 1000 млади жени. Преобладаващата част от засегнатите са от женски пол, а 20% от студенттие в колежите и университететите показват симптоми свързани с хранителен проблем.  

      Повечето от нас имат желание да видят себе си перфектни и може да бъде естествено човек да иска да стегне някоя част от тялото си. Няма нищо лошо в това човек да иска да свали килограми, но е важно да се запита защо иска да редуцира телесното си тегло.

Имам ли проблем или не?

      Отговорът на въпроса имам ли проблем или не може да бъде труден за отговор. Когато откриеш, че храната, теглото и тялото са най-важното нещо и че този контрол върху тялото (само частичен) може да контролира целия ти живот – тогава има проблем! Много хора се колебаят кога е най-добрия момент да се свържат с нашия кабинет. Те мислят, че човек трябва да е много болен за да се обърне към специалист. Дали това е така? В нашия център знаем доста за хрантителените разстройства и че може да бъде полезно да говориш с някого, който знае какво е хранително разстройство и за какво става въпрос. 

Какво е хранително разстройство?

      Хранително разстройство е налице, когато е нарушен контрола върху храненето, телесното тегло и тялото.  Често става така че не просто един изолоран инцидент води до хранително разстройство, а по-скоро хранителното разстройство се включва от някакаво събитие като пусков механизъм. Конкретни сълбития, които могат да водят до хранителни разстройства са тъгата, гневът, тормозът на работното място и др., високите стандарти спрямо себе си, загубата на близки хора, стресът, ниската себе-оценка, насилието и злоупотребата от друг човек, вината и срамът, самотата и ред други неща. Фокусирането върху храненето, теглото и тялото е начин за справяне с живота в отсъствието на други начини да се направи това сигурно и по контролиран начин.

      Хранителното разстройство може да се сравни с „клапа” или „спасителна жилетка”. То е начин човек да се справя с живота, да продължи да „плува” в една трудна ситуация. Храната може да отстрани чувствата, отнемането на тегло може да се преживява като катарзис и да дава сериозно облекчение. Справянето с живота по този начин е много подходящо. Чувствата са истинският източник за развитието на хранителното разстройство, което стои на преден план. Емоциите остават необясними и непреработени.

      Много хора с хранително разстройство не знаят защо са развили толкова силна свързаност с храненето, теглото и тялото си.

Защо говорим за хранително разстройство?

      Трудностите в живота, с които се борим, причиняват симптоми. Тези симптоми могат да бъдат тревожност, депресия, злоупотреба с вещества, себе-нараняване, сочатични болести, някой от видовете хранително разстройство и други. Някои хора менят симптомите  си в различни периоди от живота си. Често е трудно да се разбере коя е основата за едно хранително разстройство,  тогава когато то е налице. В хода на разговора със специалист човек може да стигне до онова, което е довело до развитието на хранителното разстройство подобно на работата на детектива.

      Работата със собствените чувства изисква кураж и е често уморително. По този нелек път откриването на нови аспекти от самия/самата себе си може да доведе до по-добро разбиране на собствената мотивация и усвояване на нови умения. Става въпрос за неща, които засягат и други области от живота. Контролът върху храненето и тялото се прехвърля и към други области от живота.

Накратко за характеристиките на различни състояния при хранителните разстройства

Анорексия

* Загуба на тегло, често свързано с извършване на физически упражнения

* Страх от наддаване на тегло

* Нарушено възприемане на собственото тяло

* Липса на менструация при жените

Булимия

* Епизоди на преяждане (с усещането на загуба на контрол)

* Използването на различни методи за пречистване (повръщане, медикаменти, които засилват перисталтиката на стомашно чревния тракт и др.)

* Свръхангажираност с формата на тялото и теглото

Пристъпно преяждане

* Епизоди на преяждане (без пречистване)

* Нерегулярно хранене и употреба на вредни храни

* Големи флуктуации в телесното тегло

Орторексия

* Болестна ангажираност с онова, което човек слага в устата си

* Специално изработени диети и ритуали (компулсивна връзка с храната)

* Храната трябва да бъде изключително чиста, полезна и без мазнини

* Загриженост за здравето по начин, който е болестен

Мегарексия

* Изключително силна посветеност на изграждането на мускули

* Протеинови шейкове и богати на протеини храни

 

Термините по-горе могат да са Ви познати и показват, че не храната е тази, която Ви кара да се чувствате зле.

      Хората с хранителни разстройства могат да имат напълно различни преживявания, дори ако симптомите са подобни. Хранителното разстройство обикновено започва с това, че човек не се чувства добре със себе си и се е случило нещо, което е трудно да се преживее. Хранителното разстройство може да даде чувството на спасение. Хранителното разстройство може да започне също и със стреса от идеята, че човек ще загуби тегло като използва определени храни и да използва това за да постигне комфорт и т.н.

 

Към начална страница